Общински съвет Ловеч / Република България

Деловодство
общински съвет:

068/ 688 266
os@lovech.bg

Общински съвет

Ловеч

Съветниците в Ловеч не се разбраха с какви средства да бъде награден спортист, кметът реши дилемата

Общинските съветници в Ловеч след дълги спорове не успяха да постигнат съгласие относно с какви средства да бъде награден на спортиста Габриел Петев – европейски шампион по карате. Общинският съветник Страцимир Петков беше внесъл предложение за парична града от 2500 лева, осигурени от неизразходвани средства от предходния спортен календар.

„Там такива средства няма, те са преходен остатък и с приемането на бюджета за 2022 г. през м. май тези средствата  са преразпределени. Приемането на подобно решение би било незаконосъобразно“, обясни кметът Корнелия Маринова. Тя направи заместващо предложение – да се гласува на младежа стипендия от 1000 лева, осигурени от представителните пари на кмета. Тези средства могат да се изразходват само с личната воля на кмета, обясни председателят на ОбС Петър Цолов.

Двете предложения бяха гласувани, обаче не събраха достатъчно подкрепа. Първото получи 13 гласа „За“, без гласове „Против“  и девет гласа „Въздържал се“. Второто събра съответно 10 гласа „За“,  шест гласа „Против“  и осем гласа „Въздържал се“.

Веднага след заседанието кметът Корнелия Маринова реши дилемата – сформира петчленна комисия за провеждане на процедура за вземане на решение за отпускане на стипендия на Габриел Петев за високо постигнати резултати в спорта. Комисията е в състав: председател - Корнелия Маринова – Кмет на Община Ловеч, членове: Венцислав Христов – заместник-кмет на Община Ловеч, Десислава Иванова – началник на отдел ИДБ, д-р Димитър  Димитров - директор дирекция ОЗКТ, и Мирослава Недялкова – юрисконсулт ВОМСП.

Комисията ще проведе заседание на 03.01.2023 г. от 10:00 часа. Тя ще определи и приеме размера на стипендията; ще изготви протокол за своето заседание. Средствата ще бъдат от представителните пари на кмета.

Припомняме, че Габриел Петев е европейски шампион по карате в категория  75 кг, дисциплина кумите. Това стана на Европейското първенство по карате шинкиокушин за кадети, юноши и младежи до 21 години, което се проведе в София на 4 и 5 ноември.

Община Ловеч, пресцентър

29.12. 2022 г.