Общински съвет Ловеч / Република България

Деловодство
общински съвет:

068/ 688 266
os@lovech.bg

Общински съвет

Ловеч

Председателят на Общинския съвет Петър Цолов откри изложбата за Магелан

Близо 100 ученици от  Езиковата гимназия  в Ловеч, заедно със своя директор Радослав Хитов,  посетиха откриването на испанската  изложба „Най-дългото пътуване. Първата обиколка на Земята", посветена на мореплавателя Магелан и неговите спътници. Това стана на 16 март 2023 г. вечерта в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч. Специално за откриването в града пристигна Мигел Ейне, първи секретар на  Посолството на Испания и завеждащ консулския отдел. Той приветства факта, че толкова много млади хора са проявили интерес към изложбата, която разказва за едно от най-важните пътешествия в световната история. Той покани учениците да гостуват в Испания, но после да се върнат в родината.

Вдъхновено слово  за пътешественика Магелан произнесе председателят на Общинския съвет Петър Цолов. Той посочи, че „Магелан е бил воден от една жажда, от едно любопитство, от една амбиция. Това трябва да ви води и вас като европейци. Нека Европа бъде Европа на откривателите. Нека пазим духът на откривателите, това е смисълът на тази изложба“.

Експозицията се състои от 15 пана, които разказват за първата морска обиколка на Земята. Основният текст е на испански език, но има превод на български. Хронологично се разказва за най-важните събития от пътуването. Изложбата може да се види в Ловеч до края на месеца.

Община Ловеч, пресцентър

17.03.2023 г.