Общински съвет Ловеч / Република България

Деловодство
общински съвет:

068/ 688 266
os@lovech.bg

Общински съвет

Ловеч

Председателят на Общинския съвет Петър Цолов откри изложба за Теофан Сокеров

Легенда, каквато е художникът Теофан Сокеров, се гради от наличието на безумен талант, от силен характер, който да събира приятели, и на трето място – от верни последователи. И той ги имаше тези качества.

Това каза председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов при откриването на изложбата, посветена на 80-годишнината на родения в Ловеч Теофан Сокеров (1943 – 2020). Събитието събра изключително много ценители на творчеството му, приятели и негови роднини, включително съпругата, синът и внучката.

Петър Цолов благодари специално на семейството, на екипа на галерията и лично на директора Валентин Узунов за изложбата и издадения луксозен каталог за художника.  Валентин Узунов припомни първото участие на Сокеров след дипломирането му с картината  “Възпоменание“ в ОХИ. Тогава изкуствоведът Димитър Аврамов  казал: “Обикновено един художник завършва творческия си път с такова произведение, а Теофан едва сега започва!”.

Изкуствоведът Румен Серафимов в каталога нарича Теофан Сокеров „Епичен разказвач, който още в началото на 70-те години внася един по-модерен дух, артистична автономност и пластическо изразяване, противопоставящи се на консервативната естетика  и строгите норми на  „социалистическия реализъм“, наложен от тоталитарната държава“.                                                                                                                                                                     

Изложбата е разположена в две зали на ХГ “Проф. Теофан Сокеров” и може да се види до края на годината.

Теофан Сокеров е роден в Ловеч през 1943 г. Завършва Художествената академия в София през 1969 г. Преподавател по живопис в НХА, а от 1994 г. е професор в Академията. Работи в сферата на живописта, рисунката, монументалните изкуства, скулптурата. Картините му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария. През 2003 става почетен гражданин на Ловеч. От юли 2020 г. галерията в Ловеч носи неговото име.

Община Ловеч, пресцентър

18.08.2023 г.