Общински съвет Ловеч / Република България

Деловодство
общински съвет:

068/ 688 266
os@lovech.bg

Общински съвет

Ловеч

Председателят на Общинския съвет Петър Цолов откри изложба за Левски

Изложба, посветена на Васил Левски, бе открита в Ловеч на 16 февруари 2023 г. в Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“.  „Това е една наистина уникална изложба и заради темата, а и за България. Тя прекрасно се вписва в поредицата събития, организирани от Община Ловеч по повод 150 години от гибелта на Васил Левски“, каза при откриването  председателят на Общинския съвет Петър Цолов. Той благодари на служителите на галерията и на нейния директор Валентин Узунов за усилията да  съберат на едно място творби от Националната художествена галерия – София, на Общинска художествена галерия в Карлово, от Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово плюс творби на ловешката галерия. Резултатът е експозиция от 36 творби от живопис, скулптура и графика.

На откриването беше и зам.-кметът Венцислав Христов, както и много ценители на изкуството в Ловеч. В началото актьорът Стоян Георгиев прочете подробна справка за образът на Левски в изобразителното изкуство. Част от споменатите творби бяха в залата.

Експозицията представя творби от акад. Дечко Узунов („Огърлица на безсмъртието“) проф. Александър Поплилов, Калина Тасева („Левски и Миткалото“)Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Добри Добрев, Иван Стоилов-Бункера, както и две картини на художника от нашия край Цвятко Дочев. Представени са и интересни скулптури от галерията в Карлово. Изложбата може да се разгледа до края на март.

Пълен запис виж тук

https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official

https://www.facebook.com/lovech.municipality

 

Община Ловеч, пресцентър

17.02.2023 г.