Общински съвет Ловеч / Република България

Деловодство
общински съвет:

068/ 688 266
os@lovech.bg

Общински съвет

Ловеч

Председателят на ОбС Петър Цолов произнесе тържествено слово пред паметника на Левски

Председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов произнесе тържествено слово пред паметника на Левски, като отбеляза: „Днес, в деня на 147-ата годишнина от гибелта му, Апостолът с пълна сила продължава да смущава провинциалния ни бит. Кой е той? Васил Иванов Кунчев от Карлово. Кой е Левски? Той е учителят, който в полите на този хълм, в уличките на Вароша, в града, станал негова комитетска столица, написа най-важните глави на учебника по национална революция. Учителят, който разгърна страниците на този учебник пред невярващите очи на занаятчии, еснафи, земеделци и овчари, за да ги научи, че свободата е възможна, че България е възможна“,

Гражданското поклонение се проведе на 18 февруари вечерта пред паметника на Васил Левски в Ловеч. Събитието бе посветено на 147 години от гибелта на Апостола и е част от богатата програма на Община Ловеч за годишнината.  Близо 60 факлоносци бяха застанали в подхода към паметника, както и около самия монумент.

Слово произнесе и Ловчанският митрополит Гавриил, който съобщи, че се навършват 150 години от издаването на фермана на турското правителство, който дава на българския народ независима църква. Така църковната независимост съвпада с началото на революционната дейност на Левски.

Сред официалните лица бяха областният управител  Ваня Събчева, зам.-областният управител Илиян Тодоров, полк. Марин Господинов, командир на Единния център за начална подготовка в Плевен, подполк. Теодоси Томанов,  началник военно формирование 24480 в Ловеч,  подполк. Красимир Костов, началник на Военно окръжие в Ловеч; старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч. Община Ловеч се представяше, освен от Петър Цолов,  от заместник-кметовете Цветан Георгиев и Венцислав Христов, както и от общински съветници.

Цветя и венци на признателност бяха положени пред паметника от държавни и общински институции, политически партии, неправителствени организации, граждани.  Тази година денят беше топъл и слънчев и още преди тържеството на хълма  дойдоха много признателни ловчалии с цветя. Малко по-рано в храм „Успение Богородично“ във Вароша  бе отслужена панихида за Васил Левски.