Общински съвет Ловеч / Република България

Деловодство
общински съвет:

068/ 688 266
os@lovech.bg

Общински съвет

Ловеч

Председателят на ОбС Петър Цолов откри изложба с ценни картини от фонда на галерията в Ловеч

Председателят на Общинския съвет Петър Цолов откри на 19 януари вечерта първата за годината изложба  в Художествена галерия - Ловеч. Изложени са част от най-ценните творби от фонда на галерията, в който се съхраняват близо 2800 обекта. Петър Цолов се обърна към публиката с думите:

„Събрали сме се само приятели на изобразителното изкуство и искам да изтъкна, че според мен идеята на тази прекрасна изложба е носталгията. Тази линия протича и през изложбата, но и през душите ни. Защото всички ние сме живели в този период, когато тези картина са били създадени, после са събирани и грижливо съхранени. Изложбата ни говори още, че този град има своята богата културна история и днешната управа на галерия се отваря към нея, като я експонира по един достоен начин.  Тези картини будят спомени, будят културата в душата на човек и ни правят горди, че сме жители на този град.“

Откриването бе посетено и от двама заместник-кметове на Община Ловеч – Венцислав Христов и Цветан Георгиев, от директора на Дирекция "Образование, здравеопазване, култура и туризъм" в общината д-р Димитър Димитров, от много културни деятели и ценители на изкуството. За музикалното оформление директорът на галерията Валентин Узунов бе поканил дуо Иван Калов (цигулка) и Валерий Хомяков (пиано).

За картините подробно говори Галя Герганова, уредник в Художествена галерия - Ловеч. Експозицията е разположена в две зали, включени са 52 автори с 65 творби от жанровете живопис и скулптура.

Могат да се видят картини на класици като Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Ненко Балкански, Стоян Венев и Димитър Казаков-Нерон. Виждаме и творби на цяла плеяда  талантливи художници като Георги Божилов - Слона,  Йордан Кацамунски, Михалис Гарудис, Емил Стойчев, Енчо Пиронков, Дора Бонева, Петър Дочев Ивайло Мирчев, Греди Асса,  скулптури от Вежди Рашидов, Емил Попов, Любомир Прахов и много други. Изложени са и творбите на наши земляци като Теофан Сокеров, Цвятко Дочев, Николай Добрев и други.

Експозицията може да се види до месец май.