Общински съвет Ловеч / Република България

Деловодство
общински съвет:

068/ 688 266
os@lovech.bg

Общински съвет

Ловеч

Поставят паметна плоча на проф. д-р Параскев Стоянов

Общинският съвет в Ловеч с пълно единодушие взе решение да се постави паметна плоча на изтъкнатия ловчалия проф. д-р Параскев Стоянов. Това стана на заседание на местните законотворци на 26 ноември в Ловчанското читалище „Наука 1870“. По-рано  бе постъпила молба от Мариан Стоянов, президент на „Ротари клуб“ Ловеч, с искане на разрешение за поставяне на паметната плоча. Тя ще е поставена в близост до площад „Тодор Кирков“ – при изхода от Покрития мост към „Вароша“, на стената на първата сграда вляво. Това място е най-близо до някогашната къща на д-р Стоянов, което днес не съществува, обясни зам.- кметът Венцислав Христов.

Проф. д-р Параскев Стоянов е един от най-видните български медици, който полага основите на хирургията и на медицината като университетска дисциплина у нас. Първата месторабота на лекаря е в ловешката болница, където е назначен през 1895 г. Две години по-късно печели правото да замине на специализация в Западна Европа. През 1900 г. отново се връща в Ловеч и е назначен за старши лекар и хирург в Ловешката държавна първостепенна болница.

Проф. Стоянов оставя трайна следа в нашия град не само с работата си на добре подготвен хирург, но и с активното си участие в обществения живот на Ловеч. В съхраненото в Държавен архив – Ловеч завещание е записано: „На една книжка с туш в сърцето да се напише името „Ловеч“, защото това име е записано в сърцето ми.“

 По предложението е получено  положително становище за поставяне на паметна плоча от главния архитект на Община Ловеч. Съветниците възлагат на кмета на Община Ловеч да съдейства при изпълнението на всички законови процедури, произтичащи от решението.