Общински съвет Ловеч / Република България

Деловодство
общински съвет:

068/ 688 266
os@lovech.bg

Общински съвет

Ловеч

Петър Цолов: Да стопим зимната летаргия и да откроим образа на Васил Левски

Председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов днес произнесе тържествено слово пред събралите се граждани в Къкринското ханче, село Къкрина, по повод 144-тата годишнина от гибелта на националния герой Васил Левски. Както е известно, на 18 февруари 1873 г. Апостола е обесен в София, като паметта му се отбелязва на следващия ден.
„Да се опитаме да стопим зимната летаргия и да откроим образа на Васил Левски, отпечатал се върху снега, който 500 години е покривал България“, каза Петър Цолов, позовавайки се на разказа на големия писател Йордан Радичков „Къкринското ханче след залавянето на Апостола“.
В речта се Петър Цолов изтъкна, че Левски е безсмъртен идеал, издигнат от народната памет в пантеона на героите. После ораторът посочи три заблуди, с които е крайно време да се разделим.
Първо - Левски е съден от турския съд, който не е спазил собствените си османски закони. Ако са спазвали законите, най-тежката присъда би била доживотна каторга.
Вторият мит е, че българският народ е колективен предател на Васил Левски. Напротив – имало е доста планове за неговото освобождаване, но те не са могли да бъдат успешно осъществени. 
И трето - опитите за спасяване на Апостола по дипломатически път са неуспешни поради намесата на уж най-близки нам братски империи.
„Затова след като съпреживеем трагичните мигове в Къкринското  ханче, всички ние трябва да се върнем към нашите обществени задължения и ангажименти. И да работим за благото на народа, както е правил Левски“, призова председателят на Общинския съвет. 
По-рано днес Петър Цолов взе участие в поклонението на историческата местност Пази мост и в панихидата за Апостола в храма „Успение Богородично“, отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил.