Общински съвет Ловеч / Република България

Деловодство
общински съвет:

068/ 688 266
os@lovech.bg

Общински съвет

Ловеч

Обществено обсъждане на предложението мост в Ловеч да се нарича „Богоявленски мост“

Обществено обсъждане на предложението на кмета на Община Ловеч за именуване на пешеходен мост над р. Осъм с името „Богоявленски мост“ се проведе на 8 юли 2019 г.вечерта в залата на Общинския съвет. Става дума за моста до общината, който свързва пл. „Екзарх Йосиф Първи“ с ул. „Васил Левски“ и който  досега няма официално име. Именно там всяка година на 6 януари, Богоявление, се прави литийно шествие и се хвърля кръста във водата. Това е едно от най-важните събития в Ловеч през годината.

На поканата,отправена към всички жители и заинтересованите страни да вземат участие в общественото обсъждане, се отзоваха само представителите на Ловчанска света епархия. Те дойдоха начело с митрополит Гавриил.

В началото водещата събитието Даниела Цанова, секретар на Община Ловеч, съобщи, че предложението е било върнато от общинските съветници с решение №1013/30.05.2019 г. с мотив, че липсва обществено обсъждане. Трябва да се изпълни административната процедура, която включва и обсъждане, и тогава ОбС да вземе решение, обясни Даниела Цанова.

Преди обсъждането в администрацията са били входирани две писмени становища –  на Ловчанска епархия и на гражданин. Първият текст е с положително отношение към предложението на кмета, вторият припомня един опит за именуване чрез интернет обсъждане, но в общината няма данни за прието решение.

„Против названието „Богоявленски мост“ може да е само някой заклет богохулник, нормалният човек не може да е против. Всеки трябва да се постарае да открие Бога в себе си!“ , каза Ловчанският митрополит. Той благодари на кмета Корнелия Маринова, че има доблестта и смелостта да направи това предложение, а после припомни една реплика от известния филм „Покаяние“ – „Кому е нужен този път, ако не води  към храма?“

Архимандрит Викентий  сподели, че откакто се помни, в Ловеч на това съоръжение му викат „Мостът за никъде“, а е много по-добре да се нарича Богоявленски мост.

Протоколът от обсъждането ще бъде внесен на заседание на Общинския съвет Ловеч при следващото разглеждане на предложението.