Общински съвет Ловеч / Република България

Деловодство
общински съвет:

068/ 688 266
os@lovech.bg

Общински съвет

Ловеч

Ловеч ще партнира на Медицинския университет в Плевен за кандидатстване за интегрирани териториални инвестиции за здраве

Общинските съветници в Ловеч одобриха партньорство с Медицинския университет в Плевен за кандидатстване по процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции“ (ИТИ) за интегрирана териториална инвестиция с наименование - „Стратегия „Единно здраве“ за Северозападен регион“. Гласуването показа 24 гласа „За“, без гласове „Против“ и „Въздържал се“.

Целта на инструмента ИТИ е да се насърчи партньорството и сътрудничеството между различни общини, институции и заинтересовани страни, както и осъществяването на интегрирани мерки без оглед на административно-териториалните граници.

МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД в Ловеч  също е поканена да се включи в разработваната от Университета комбинирана концепция за ИТИ. Макар че неотдавна съветниците гласуваха, че отстъпват безвъзмездно акциите си на държавата, това още не е вписано в търговския регистър. Така че към момента  Община Ловеч все още е акционер с дялово участие - 8,48% от капитала на МБАЛ и затова се иска съгласие. Това стана ясно по време на обсъждането.

Кметът Корнелия Маринова разясни какво включва концепцията. Ще бъде създаден Ветеринарен факултет към МУ-Плевен; предвижда се обновяване на оборудването в болниците, създаване на мобилни кабинети за осигуряване на здравна профилактика в отдалечените места, телемедицина - осигуряване оборудване за дистанционно консултиране и диагностика на пациенти в по-малките населени места от експертите в УМБАЛ „Д-р Георги Странски"; подобряване на градската среда чрез осигуряване на места за отдих и спорт в междублоковите пространства като превенция срещу сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

Партньори са „УМБАЛ - Д-р Георги Странски“ ЕАД, гр. Плевен, Община Плевен, Община Троян, Община Никопол, Община Долна Митрополия, Община Искър, Община Пордим, Община Кнежа, Община Левски, Община Белене и Община Тетевен, както и разположени на територията им болници.

Община Ловеч, пресцентър

31.08.2023 г.