Общински съвет Ловеч / Република България

Деловодство
общински съвет:

068/ 688 266
os@lovech.bg

Общински съвет

Ловеч

Извънредната сесия избра комисия за проверка на снегопочистването в Ловеч

Извънредното заседание на Общинския съвет в Ловеч на 7 февруари, вторник, избра комисия за проверка на снегопочистването. Председател на комисията стана общинският съветник Венцислав Петрушев, който бе избран с най-много гласове -  26 гласа „За“ от 27 гласували. В комисията влизат още Ангел Заимов, Минчо Казанджиев, Димитър Димитров и Ертан Хасан.

Комисията има 30-дневен срок от избирането, в който  трябва да извърши цялостна проверка на общинската фирма „Еко“ ЕАД по снегопочистване и снегоизвозване в града.

В началото на заседанието изпълнителният директор на „Еко“ ЕАД  Павлин Иванов прочете подробен доклад за свършеното през януари. В отчета се включиха още  Иван Арабаджиев и Силвия Маркова от борда на директорите на фирмата.

Павлин Иванов представи на съветниците поисканата документация, като декларира, че ще продължи да прави това и занапред. Той изтъкна, че за първи път в историята на „Еко“ ЕАД се осъществява толкова детайлна отчетност – с видеонаблюдение, по часове, в километри и площи.

Според него, резултатите от дейността на фирмата в най-снежния месец януари са добри, въпреки изключително тежката зимна обстановка с 31 снежни дни. Не се допусна затваряне на училища, пешеходни пространства и улици, като при това общите разходи са снижени.

По време на сесията стана ясно още, че средствата по план-сметката са изразходвани, но не и по договора между общината и фирмата.

„За да сме полезни на гражданите трябва да има повече реализъм в изказвания и повече конкретни предложения за нивото на почистването, очаквах един смислен дебат с предложения, което не видях“, каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя подчерта, че в договора за снегопочистване сумата в план-сметката при необходимост може да се увеличава с необходимите суми, както и че съществува и друг резерв.

„В момента Общината изпълнява своята контролна дейност, защото имам ролята да защитавам интереса на гражданите чрез този контрол“, каза още Корнелия Маринова. Тя увери, че няма никакъв проблем плащането към фирмата да се извърши след проверката. Кметът, както и общински съветници от различни политически групи, благодариха на служителите в „Еко“ ЕАД за положените усилия. Група работници присъстваха в залата и проследиха дебата.

Някои съветници обаче заподозряха в днешната извънредна сесия пропагандни цели на БСП, „евтина пиар акция“ и откриване на предизборната надпревара.  Д-р Георги Митев не се поколеба да нарече сесията „безсмислена“, тъй като се прави преди комисията да се е произнесла. Размениха се противоположни оценки за дейността на общинската фирма, но до общо становище не се стигна.

Извънредното заседание на 7 февруари стана по искане на 11 общински съветници, главно от БСП, с една единствена точка - отчет на изпълнителния директор за извършеното снегопочистване в града през януари т. г.